INSPIRACJE / Odchudzanie / 11 lutego 2020

Jak w 72 Sposoby CUKIER Może Zepsuć Nam Zdrowie?

Głównym źródłem nadmiaru cukru są proste węglowodany, które zamieniają się w glukozę, popularnie nazywaną „cukrem we krwi”. Nadmiar cukru we krwi może być początkiem całego ciągu zagrożeń dla zdrowia. Przedstawiamy listę możliwych następstw poznanych przez lekarzy i naukowców w ostatnich latach i opublikowanych w różnych czasopismach medycznych i publikacjach naukowych:

  1. Nadmiar cukru osłabia układ odpornościowy i ochronę organizmu przed infekcjami.
  2. Nadmiar cukru narusza proporcje minerałów w organizmie: powoduje niedobór chromu i zaburza przyswajanie wapnia i magnezu.
  3. Nadmiar cukru może spowodować wzrost poziomu adrenaliny, nadaktywność, panikę, problemy
    z koncentracją i rozdrażnienie (także u dzieci).
  4. Nadmiar cukru może doprowadzić do znacznego wzrostu pozomu całkowitego cholesterolu, złego cholesterolu i trójglicerydów, a obniżyć poziom dobrego cholesterolu.
  5. Nadmiar cukru powoduje sztywnienie naczyń krwionośnych.
  6. Udowodniony jest związek między nadmiarem cukru i rozwojem rak piersi, jajników, płuc, trzustki, prostaty, jelit, żołądka.
  7. Nadmiar cukru może zwiększyć poziom glukozy we krwi, a wynikiem tego może być uczucie głodu
    i hipoglikemia reaktywna (spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy – niedocukrzenie)
  8. Nadmiar cukru może pogorszyć wzrok.
  9. Nadmiar cukru może spowodować różnorakie problemy w układzie trawiennym: nadkwasotę, niestrawność, pogorszyć przyswajanie składników odżywczych u osób chorych na przewlekłe choroby układu pokarmowego, zwiększyć dolegliwości związane z chorobą Crohna i innymi chorobami jelit.
  10. Nadmiar cukru przyspiesza procesy starzenia.
  11. Nadmiar cukru może doprowadzić do alkoholizmu.
  12. Nadmiar cukru może zakwasić ślinę, doprowadzić do paradontozy.
  13. Nadmiar cukru sprzyja otłuszczeniu.
  14. Nadmiar cukru może sprzyjać pojawieniu się lub pogarszać stan w chorobach z autoagresji takich jak: artretyzm, astma, stwardnienie rozsiane.
  15. Nadmiar cukru w dużym stopniu przyczynia się do rozwoju infekcji bakteryjnych w układzie pokarmowym i moczowym.
  16. Nadmiar cukru może doprowadzić do powstania kamieni żółciowych
  17. Nadmiar cukru może wywołać zapalenie wyrostka robaczkowego
  18. Nadmiar cukru może spowodować hemoroidy.
  19. Nadmiar cukru może sprzyjać powstawaniu żylaków.
  20. Nadmiar cukru może podnosić poziom glukozy i reakcji insulinowej u stosujących doustną antykoncepcje.
  21. Nadmiar cukru może doprowadzić do osteoporozy.
  22. Nadmiar cukru może spowodować obniżenie wrażliwości na insulinę, tym samym doprowadzając do nadmiernych poziomów insuliny i ostateczności do cukrzycy.
  23. Nadmiar cukru może obniżać poziom witamin E i B6.
  24. Nadmiar cukru może wpływać na powstawanie nadciśnienia.
  25. Nadmiar cukru może wywoływać senność i obniżenie aktywności u dzieci.
  26. Nadmiar cukru może zmniejszać przyswajalność białek.
  27. Nadmiar cukru może doprowadzać do powstawania alergii pokarmowych.
  28. Nadmiar cukru może przyczyniać się do występowania zatrucia ciążowego.
  29. Nadmiar cukru powoduje rozwój egzemy u dzieci.
  30. Nadmiar cukru może spowodować arteriosklerozę i choroby sercowo-naczyniowe.
  31. Nadmiar cukru może zaburzyć strukturę DNA.
  32. Nadmiar cukru może zmieniać strukturę białek w naszym organizmie i rozpocząć nieodwracalne procesy degeneracyjne w organizmie.
  33. Nadmiar cukru zmienia strukturę kolagenu i przyspiesza procesy starzenia się skóry.
  34. Nadmiar cukru może powodować kataraktę i krótkowzroczność.
  35. Nadmiar cukru może powodować zwapnienie płuc.
  36. Nadmiar cukru zaburza homeostazę wielu systemów organizmu.
  37. Nadmiar cukru może obniżyć działanie enzymów.
  38. Nadmiar cukru zaostrza chorobę Parkinsona.
  39. Nadmiar cukru może powodować powiększenie wątroby, przyspieszony podział komórek. Może także powiększać otłuszczenie wątroby.
  40. Nadmiar cukru może zwiększyć wielkość nerek i doprowadzić w nich do patologicznych zmian np. kamieni nerkowych.
  41. Nadmiar cukru może zaszkodzić naszej trzustce.
  42. Nadmiar cukru może powodować zatrzymywanie wody w organizmie.
  43. Nadmiar cukru – wróg numer 1 dla zadań jelit.
  44. Nadmiar cukru może powodować pękanie ścian drobnych naczyń krwionośnych (włosowatych).
  45. Nadmiar cukru może powodować bóle głowy, w tym również migreny.
  46. Nadmiar cukru może zmniejszać poziom percepcji i negatywnie wpływać na oceny uczniów.
  47. Nadmiar cukru powodować wzrost natężenia fal delta, alfa i theta na elektroencefalografie mózgu, co ma negatywny wpływ na jasność myślenia.
  48. Nadmiar cukru może wywołać depresję.
  49. Nadmiar cukru może zwiększyć dolegliwości związane z podagrą (dna moczanowa).
  50. Nadmiar cukru zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę Alzheimera.
  51. Nadmiar cukru może rozregulować system hormonalny: zwiększać poziom estrogenów u mężczyzn, nasilać dolegliwości menopauzy, obniżać poziom hormonu wzrostu.
  52. Nadmiar cukru może wywoływać zwroty głowy.
  53. Nadmiar cukru w pożywieniu zwiększa ilość wolnych rodników i poziom stresu oksydacyjnego.
  54. Nadmiar cukru w pożywieniu ludzi, którzy mają stany zapalne naczyń krwionośnych, zdecydowanie podnosi trombocytozę.
  55. Nadmiar cukru w pokarmach u kobiet ciężarnych w wieku 17-20 lat może doprowadzić do znacznego skrócenia ciąży i wcześniactwa płodu.
  56. Nadmiar cukru powoduje uzależnienie od prostych węglowodanów.
  57. Nadmiar cukru może dawać taki efekt jak wypity alkohol.
  58. Obniżenie spożycia cukru może przywrócić równowagę emocjonalną.
  59. Organizm zamienia cukier w tłuszcz w naczyniach krwionośnych 2-5 razy szybciej niż ze skrobi.
  60. Łatwość wchłaniania cukru sprzyja objadaniu się ludzi z nadwagą.
  61. Nadmiar cukru wzmacnia reakcje u dzieci nadaktywnych.
  62. Nadmiar cukru negatywnie wpływa na skład moczu.
  63. Nadmiar cukru może zaburzyć pracę nadnerczy.
  64. Nadmiar cukru może wywołać nienormalne procesy metaboliczne i tym samym być przyczyną przewlekłych chorób degeneracyjnych.
  65. Picie słodkich napojów może utrudniać dostęp tlenu do mózgu.
  66. Nadmiar cukru może wywoływać ataki epilepsji.
  67. Nadmiar cukru powoduje nadciśnienie u ludzi z nadwagą.
  68. W przypadku intensywnej terapii – ograniczenie cukru ratuje życie.
  69. Nadmiar cukru może powodować przedwczesną śmierć komórek.
  70. W placówkach dla trudnej młodzieży dieta z niską zawartością cukru obniżyła asocjalne zachowania o 44%.
  71. Nadmiar cukru odwadnia noworodki.
  72. Nadmiar cukru powoduje choroby dziąseł.

Pozbądź się „cukrowego nałogu” i zapisz się na Konsultację Diagnostyczną.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl


Pobierz swój bezpłatny Ebook