INSPIRACJE / Bez kategorii / 3 czerwca 2019

Szybkie Kolacje dla całej rodziny

1.Indyk z kaszą pęczak w pomidorach ( przepis na 6 porcji)

1 porcja 359 kcal – B 24,3g  T 8g  W 47,5g

 

– mięso mielone z indyka 0,5 kg

– passata pomidorowa 0,5l

– fasola czerwona (pół puszki)

– kasza pęczak

– papryka czerwona 1 średnia

– kukurydza pół puszki

– cebula mała

– przyprawy: kurkuma, oregano, wędzona papryka (po pół łyżeczki)

 

Przygotowanie: do garnka wlewamy szklankę wody, przyprawy oraz pokrojoną w pióra cebulę. Dodajemy mięso z indyka i dusimy, aż mięso będzie gotowe. Następnie dodajemy passatę pomidorową, fasolę, kukurydzę oraz paprykę. Dusimy na małym ogniu przez kilka minut.

2. Tabbouleh z natką pietruszki

340 kcal  B 12,7g  T 7,4g  W 54,8g

– kasza pęczak 50 g

– pół natki pietruszki

– papryka czerwona 70g

– ciecierzyca 70g

– ogórek zielony 1 średnia sztuka

– pomidor 50g

– kiełki rzodkiewki garstka (10g)

– oliwa z oliwek (1 łyżeczka)

3. Danie warzywna z kaszą bulgur i komosą ryżową

361 kcal – B 18,8g  T 16g  W 32,4g

– gotowe danie mrożone warzywne z kaszą bulgur i komosą ryżową Marki Auchan  0,5 opakowania (ok 225g)

– tofu naturalne 80g

– sos sojowy 1 łyżeczka

 

Tofu kroimy w kostkę i marynujemy w sosie sojowym przez 15 minut w lodówce.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy danie warzywne i dusimy przez określony czas, podany na opakowaniu producenta. Dodajemy tofu i dusimy przez 5 minut.

4. Makaron razowy z kurczakiem i cukinią

1 porcja 356kcal –  B 35,7g  T 4,6g  W 40,3g

– makaron gryczany świderki (70g)

– mięso z piersi kurczaka (100g)

– cukinia (1 średnia sztuka)

– jogurt naturalny Bieluch 0% tłuszczu

– mała cebula

– przyprawy w smaku np.: curry, kurkuma, oregano, papryka słodka,, pieprz

– szklanka wody

 

Przygotowanie: Wlewamy szklankę wody do woka, dodajemy cebulę i dusimy. Dodajemy mięso z kurczaka oraz przyprawy i całość dusimy. Wrzucamy pokrojoną w plastry cukinię, a następnie kubeczek jogurtu. Na małym ogniu dusimy przez kilka minut.

5. Zielone placuszki z bobu (8 sztuk)

1 porcja, czyli 4 placki to 350 kcal : B 20,8g  T 7,8g  W 59,7g

Bób gotowany 320g

Płatki jaglane 15 g

Siemię lniane mielone 1 łyżka

Mleko 1,5 % tłuszczu  (30 ml)

3 łyżki mąki (ryżowa, owsiana lub jaglana)

1 jajo

Kilka listków mięty (opcjonalnie)

Kilka listków bazylii

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie: Ugotowany bób (gotować ok 10minut) Zblendować na gładką masę, dodać płatki jaglane, siemię lniane, mleko, mąkę, jajo oraz bazylię i miętę (jeśli zapadła taka decyzja ) uformować płaskie placki i piec w piekarniku przez 15 minut w temp.

6. Sycąca zupa z czerwonej soczewicy

1 porcja ok 350 kcal : B 23,6g  T 10,1g  W 62,3g

Przepis na dwie porcje:

Bulion warzywny 0,75l

Soczewica czerwona 100g

Puszka pomidorów bez skóry krojonych 300g

2 ząbki czosnku

Oliwa 1 łyżka

Ulubione zioła (najlepiej świeża natka pietruszki)

Przygotowanie: Do garnka z jedną łyżką oliwy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić go. Wsypać suchą soczewicę oraz przyprawy. Wlać bulion i dusić przez około 20 minut, po czym dodać pomidory z puszki i dusić 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawać z posiekaną natką.

7. Zupa z fasoli mung

Porcja : 235 kcal  B 12,2g  T 0,7g  W 46,3g

Przepis na dwie porcje:

Fasola mung ½ szklanki

Marchewka 2 szt

Cebula 1 szt

Puszka pomidorów bez skórki 400g

1 l wody

Papryka żółta 200g

Przyprawy: kurkuma, kumin, papryka wędzona, bazylia

Przygotowanie: Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone drobno paprykę i marchewkę. Namoczoną wcześniej przez 8 h fasolę mung odsączyć i wrzucić do garnka, dodając wodę oraz pomidory z puszki. Gotować ok 40 minut pod przykrywką, na małym ogniu i od czasu dp czasu mieszać.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Jadźwingów 2
Warszawa

606 228 038 | kontakt@poradniaeffecta.pl


close

Nasze Najlepsze Przepisy

Pobierz bezpłatny ebook: